Byggfakta logo - RGB-2
Trender

Inreder Internationellt huvudkontor med lokal känsla

Internationellt och lokalt. Återbrukat och nyproducerat. Sammanhållet och varierat.
Det är många olika koncept som ska speglas i inredningen.
- Inredning handlar om att lägga pussel, säger Johanna H Lindvall, som fått uppdraget att inreda Byggfaktas nya huvudkontor i Ljusdal.

I början av sommaren blev det klart med upphandling av leverantör av kontorsmöbler och kontorsinredning till Byggfaktas nya huvudkontor som byggs i Ljusdal. Det blev Senab som vann den upphandlingen. Senab är en av Nordens ledande leverantörer av möbler och inredning för kontor och är en del av Edsbyn-Senab-koncernen, där Edsbyverken med egen produktion av miljöcertifierade möbler ingår.

I samma veva kopplades Johanna H Lindvall från Järvsö in som inredare. Tillsammans med kollegorna från Senab har hon arbetat intensivt med att sätta känslan och utifrån denna börja lägga beställningar på möbler och annan inredning.

IMG_0555Johanna H Lindvall, inredare.

- Edsbyn står för lokal kvalitet och är världsledande när det gäller miljöarbete. Det känns jättebra att få in det lokala, det finns så mycket bra design i Hälsingland, säger Johanna H Lindvall.

Uppdraget består i att skapa ett internationellt representativt kontor men behålla känslan av Hälsingland. Detta kommer man göra med en naturnära färgpalett, detaljer från skogen samt trä som bärande material. Begrepp som lokalt, klimatsmart och cirkulärt löper som en röd tråd.

"Inredning handlar om att lägga pussel, att kombinera färger som pratar med varandra och stilar som passar ihop"

Att bevara det befintliga är något som Johanna förespråkar så länge det handlar om bra material och funktionella möbler och lösningar.
Tyget fån gardinerna i det gamla kontoret kommer att återbrukas och användas som material i en helt ny produkt. Gamla skärmväggar kommer att kläs i nya tyger och ett konferensbord ska göras om till en modernare möbel.

IMG_2742Byggfakta Groups nya huvudkontor i Ljusdal ska stå klart för inflytt i december i år. 


- Det är onödigt att slänga sådant som fungerar, särskilt när det handlar om äldre produkter som ofta är tillverkade i bra material. Konferensbordet har en skiva av massivt trä och kommer att få ett helt annat uttryck med ett nytt stativ.  Samtidigt ska de cirkulära lösningarna passa ihop med det nya så vi inte tappar den röda tråden.

Johanna är noga med att skapa ett sammanhållet intryck.

- Inredning handlar om att lägga pussel, att kombinera färger som pratar med varandra och stilar som passar ihop.

"Man måste våga ta ut svängarna och skapa något roligt som ger energi"


Samtidigt vill hon bjuda på variation – utan att det känns spretigt.

- Man måste våga ta ut svängarna för att skapa något roligt som ger energi. Alla rum ska inte se likadana ut, variation går lätt att skapa med till exempel färger.  Mitt jobb är att skapa i färg, form och känslor, säger Johanna.

mosstavlorTavlor av mossa och lava fungerar som ljudabsorbenter. Bild: Nordgröna

Design i all ära – men viktigast är ändå att få till en funktionell, trivsam och effektiv arbetsmiljö som fungerar för så många som möjligt.

Vilken är den största utmaningen när man inreder ett kontor?

- Både det roligaste – och svåraste – är att få ihop helheten när det är så många olika delar, ytor, perspektiv och avdelningar som ska fungera ihop.  Det handlar om att planera på detaljnivå samtidigt som man ser helheten. Det är en utmaning. Men precis som inom sälj så handlar inredning om ”customer first”. Det viktigaste är att lokalerna fungerar för dem som ska arbeta där.

Ljusinsläpp är till exempel något som personer reagerar olika på och därför gäller det att både kunna släppa in och skärma av dagsljuset. Kontorets fönster är UV-behandlade, men det blir även någon kompletterande typ av solavskärmning. Mötes- och konferensrum kommer att inredas med bord och stolar/fåtöljer i olika höjder och modeller för att alla ska kunna hitta något utrymme som passar dem och deras behov bäst. De interiöra glasväggarna kommer att prydas med skira gardiner i olika färger.

"Det här är ett fantastiskt bygge att få jobba med"

Långsiktighet skapar också hållbara miljöer.

- Trender kommer och går medan bra design och kvalitativa material består. Ett sammanhållet och neutralt intryck ger ett mer bestående resultat. 

Vad är roligast med ditt uppdrag?
- Det är ett fantastiskt hus med stora ytor på en tacksam plats. Arkitekturen är verkligen genomtänkt med ljusinsläpp från fyra håll samt ett atrium. Hur ofta får man inreda ett atrium? Så det är ett fantastiskt bygge att få jobba med.

Byggfakta - Produktpresentation reviderad1024_14

Bild: Senab

 

Projektdetaljer

 1. Projektnamn: Nytt huvudkontor för Byggfakta
 2. Byggstart: Maj 2022
 3. Byggslut: December 2023
 4. Art: Nybyggnad 

 5. BTA: Fem sammanbyggda huskroppar i två plan om totalt 2500 kvadratmeter
 6. Kostnad: 55 Mkr

Deltagare:

 1. Byggherre: Byggfakta Group

 2. Byggentreprenör: Sidskogen Bygg AB, Ljusdal
 3. Arkitekt: Östberg Arkitekter, Järvsö
 4. Markentreprenör:  Hälsinge Markentreprenad, Ljusdal
 5. El: Sörens El, Hudiksvall
 6. VA: Blomquists Rör. Bollnäs
 7. Vent: Thures Plåt, Ljusdal
 8. Stålstomme: Sjölins Smide, Hudiksvall
 9. Utfackningsväggar: Modulbyggen
 10. Fönster: Velux och Hedlunds Glas
 11. Panel: Superwood