Byggfakta logo - RGB-2
Aktuella Projekt

Rekordbygge i Ljusdal

Bygget av Byggfakta nya huvudkontor är Ljusdals största pågående husbygge. Projektet involverar den lokala byggsektorn, där både arkitekt, totalentreprenör och underleverantörer hämtats från Hälsingland. 
– Fasaden speglar den lokala träindustrin och platsens historia, säger arkitekt Joakim Östberg. 

Foton: Emelie Gindin, Thomas Brunzell
Illustrationer: Östberg Arkitekter

I maj 2022 togs det första spadtaget för Byggfaktas nya huvudkontor i Ljusdal. Under våren och sommaren har projektering och pålning utförts. 150 betongpålar har knackats ner mellan sex och tolv meter i backen på den gamla sågverkstomten utmed järnvägen. Under hösten har fokus legat på gjutning, montering av bjälklag och ytterväggar.

bygget3Sidskogen Bygg är totalentreprenörer för projektet. 

Byggfaktas bygge utgör startskottet för utvecklingen av hela Östernäs i Ljusdal, ett centralt område mellan järnvägen och Kyrksjön. Projektet har en byggkostnad på 55 miljoner kronor. Satsningen är en av de största nybyggnadsprojekten och kontorsbyggena i Ljusdal på många år. Även för Sidskogen Bygg, som anlitats som totalentreprenör, är det här ett rekordprojekt.

– Det här är det ekonomiskt största projekt vi gjort. Det är inte ofta det byggs nya kontorshus här, och att få bygga åt ett lokalt och börsnoterat bolag är en stor ära, säger Stefan Andersson, projekt- och kalkylansvarig på Sidskogen.

Byggnaden har ritats av arkitekt Joakim Östberg i Järvsö och består av fem sammanbyggda huskroppar och byggs i två plan om totalt 2500 kvadratmeter. Kontoret får ett atrium med glastak, en fasad som i huvudsak består av träpanel och på taket läggs en mörk falsad plåt. 

IMG_7269Joakim Östberg, arkitekt, framför bygget.


Det sjönära läget – samt området Östernäs i Ljusdal och dessa träindustriella historia – har inspirerat utformningen av kontoret.
– De fem huskropparna har en sjöbodsinspirerad arkitektur som förstärker det sjönära läget, och träfasaden speglar den lokala träindustrin och platsens historia, säger Joakim Östberg.

Detaljplanen har varit en avgörande faktor och bygghöjden på max tio meter i nockhöjd och 32 procents taklutning gav en begränsad frihet. Samtidigt speglar skalan övrig bebyggelse.

– Jag utnyttjade höjden maximalt och skapade en upprepning med fem kroppar. Jag är nöjd att vi fick till två våningsplan.

Arkitekten har valt att jobba med jordnära färger som finns i omgivningen som kommer ge en bra balans i byggnaden. Ljus och rymd är något som kommer spegla interiören. Byggnaden har generösa takhöjder, dubbelhöga volymer, helglaspartier och många fönster. Mitt i huset finns ett atrium som ett inomhustorg med glastak.  

– Jag har velat sudda ut gränser och skapa kommunikation mellan våningarna. Det kommer bli en ljus fin byggnad där nästan alla skrivbord har fönsterplats. Det ena rummet behöver inte vara det andra likt. Min ambition är att det ska bli en trivsam arbetsmiljö. Men samtidigt är det viktigt att allt hänger ihop och skapar en helhet.

SKYLTBILD-BYGGFAKTA (002)Visionsbild: Östberg Arkitekter

Byggfakta utlyste en arkitekttävling när de ville ha hjälp med att rita nytt kontor. För att öppna upp för många olika alternativ valde man att ange så få skall-krav och detaljer som möjligt i förfrågningsunderlaget.

– Vi själva hade inte någon tydlig bild av hur kontoret skulle se ut och ville få in bra alternativ. Vi är inte heller en rutinerad byggherre med bred erfarenhet av egna byggprojekt. På det här sättet fick vi in några riktigt bra förslag att ta ställning till, säger Lars Johansson, vd för Byggfakta Sverige.
 
– Att få totalt fria händer var faktiskt en utmaning, säger Joakim Östberg, som skickade in sitt förslag i december förra året.

Han jobbar i stort sett bara lokalt i Hälsingland. Det byggs mycket villor i Järvsö och flerbostadshus i Hudiksvall. 2019 prisades han för trygghetsboendet Stenebo i Järvsö som utsågs till Sveriges finaste nyproduktion av Arkitekturupproret. Beställare var Ljusdals kommun.

foto1Hälsinge Markentreprenad har ansvarat för markjobben. 

Inför byggstarten såg Sidskogen Bygg att samordning av entreprenörer och säkerställande av byggmaterial kunde bli en utmaning.
– Men allt har rullat på otroligt bra hittills och vi ligger cirka en vecka före tidsplanen. Nu får vi se hur mycket snön kommer att påverka oss, säger Stefan Andersson.

Även från byggherresidan är man nöjd med hur projektet fallit ut hittills.
– Det har varit en bra och transparent dialog hela vägen och vi är väldigt nöjda, konstaterar Lars Johansson.

När vi besöker byggarbetsplatsen i november har huset fått en övervåning och tak samtidigt som ytterväggarna framhäver formen och volymen. Totalt har 154 utfackningsväggar, tillverkade av Modulbyggen, monterats ihop. Även det stora takfönstret är på plats. Invändigt går det att urskilja huvudentré, atrium och planlösning. 

– Jag är jättenöjd med att slutresultatet ligger så nära min initiala vision. Beställaren har inte petat i mitt formspråk. Däremot har de gjort några interiöra ändringar, men det är ju brukarna som vet bäst vilka behov de har, säger Joakim Östberg.

DJI_0083Byggfaktas nya kontor är startskottet för utvecklingen av Östernäs i Ljusdal. Foto: Thomas Brunzell

Att få vara med och skapa den första byggnaden på Östernäs-området är något som de inblandade aktörerna tycker är både smickrande och inspirerande.
– Det är roligt att få vara med och sätta tonen för hela området. Nu hoppas vi att kommunen snart kan spika en ny detaljplan så att det kommer i gång fler projekt, menar Joakim Östberg.

 Efter juluppehållet kommer mycket fokus att ligga på fasaden. Snickarna ska börja montera fönster, totalt 145 stycken, fönsterplåtar samt spika panel. 

När kontoret står klart i slutet av 2023 kommer det att bli en arbetsplats för cirka 170 anställda.

atriumKontoret byggs i två plan och får ett atrium och en interiört torg. 

 

Projektdetaljer

 1. Projektnamn: Nytt huvudkontor för Byggfakta
 2. Byggstart: Maj 2022
 3. Byggslut: December 2023
 4. Art: Nybyggnad 

 5. BTA: Fem sammanbyggda huskroppar i två plan om totalt 2500 kvadratmeter
 6. Kostnad: 55 Mkr

Deltagare:

 1. Byggherre: Byggfakta Group

 2. Byggentreprenör: Sidskogen Bygg AB, Ljusdal
 3. Arkitekt: Östberg Arkitekter, Järvsö
 4. Markentreprenör:  Hälsinge Markentreprenad, Ljusdal
 5. El: Sörens El, Hudiksvall
 6. VA: Blomquists Rör. Bollnäs
 7. Vent: Thures Plåt, Ljusdal
 8. Stålstomme: Sjölins Smide, Hudiksvall
 9. Utfackningsväggar: Modulbyggen
 10. Fönster: Velux och Hedlunds Glas
 11. Panel: Superwood