Byggfakta logo - RGB-2
Nordbygg 2024

Bartendern "Chille" bjuder på mocktails i Byggfaktas Håll-Bar

Han har blandat alkoholfria och hållbara drinkar i Fotografiskas cocktailbar.
På Nordbygg tar Richard ”Chille” Man plats i Byggfaktas Håll-Bar där han bjuder besökarna på hållbara och svalkande mocktails där allt från vår signaturdrink Byggfakta SMART till egen IPA och vårt vita vin Bar-Tender står på menyn.

I år tar Byggfakta hjälp av de prisade bartendern Richard ”Chille” för att informera om våra tjänster samtidigt som vi bjuder våra besökare på svalkande hållbara alkoholfria drinkar, mocktails. 

Menyn är en kombination av drinklista och vårt tjänsteutbud. Vad sägs till exempel om att testa vår signaturdrink SMART eller en Byggfakta BAR-Tender? Eller varför inte beställa en HG (Husguiden) – vår egen variant av GT?

chille5beskurenlag

Richard "Chille" Man har specialkomponerat drinkar som döpts efter Byggfaktas produkter.
Foto: Gustav Kaiser.

Recepten ansvarar ”Chille” för. Han är stor förespråkare av mocktails och är författare till drinkboken ”Alkoholfritt till maten”. Han ser fram emot sitt samarbete med Byggfakta.
–    Det känns väldigt roligt! Det ska bli kul att få koppla ihop alkoholfria drinkar och drycker med en för mig ny bransch och där hållbarhet blir den gemensamma nämnaren. 

Har du jobbat i en Håll-Bar tidigare? 
–    För åtta år sedan var jag kreativ ledare för Fotografiskas Cocktailbar, en av de första cocktailbarerna med fokus på hållbarhet och alkoholfria drycker. 
 
Vad är signifikant för en hållbar drink?
 –    För mig är hållbarhet ett holistiskt miljötänkande där man ser till helheten. Det handlar om allt från att använda ekologiska närproducerade ingredienser vilket minskar miljöpåverkan och transporterna, välja produkter med miljövänliga och återvinningsbara förpackningar, servera i hållbara glas/muggar, minimera svinn och värna om en god arbetsmiljö. Vilka företag och värderingar som står bakom produkterna spelar också stor roll.

Ingredienserna kommer inte långt ifrån Ljusdal, där Byggfakta har sitt huvudkontor

Hur har du tänkt när du komponerat Byggfaktas recept?
– Till ByggFaktas signaturdrink har jag valt en äppelbas i stället för citron. Ingredienserna kommer inte långt ifrån Ljusdal, där Byggfakta har sitt huvudkontor.

Vilka är dina bästa tips för en lyckad mocktail?
– En bra start är att utgå från surt, sött och något som adderar smak. Därifrån kan du variera efter eget tycke och smak. Surt kan vara tex citrus, äppelcidervinäger eller syrliga juicer. Sött kan tex vara sockerlag, honung eller agavesirap. Något som adderar smak kan vara en krydda, ört eller juice från frukt eller bär. Vill du tillföra fräschör kan du toppa med till exempel sodavatten, mousserande vin, ginger beer, sparkling tea eller kombucha. Se även till att det finns gott om is hemma, fina glas för lyxkänslan och snåla inte med isen till drinkarna!

chille3Richard "Chille" man har utsetts till Årets branschförbättrare (för barbranschen) 2015. Boken ”Alkoholfritt till maten” blev Sveriges bästa dryckesbok 2018. Foto: Johan Ståhlberg.

Förutom att jobba med drinkar och drycker så designar och bygger jag barer. Det får väl ändå räknas som byggbranschen…

Har du någon erfarenhet från byggbranschen?
– Förutom att jobba med drinkar och drycker så designar och bygger jag även barer. Det får väl ändå räknas som byggbranschen…

Apropå bardiskar – hur designar och bygger man en bar utifrån de senaste trenderna?
– I baren vill man ha en inkluderande känsla. Gästerna vill ha action och transparens och se vad som händer bakom scenen och känna att de deltar. Därför är det just nu trendigt med lägre och mer öppna bardiskar som påminner om ett barbord eller ett köksbord så att man kan se när bartendern blandar till drinkarna. På restauranger är det av samma anledning vanligt med öppna kök där gästerna ser in till kockarna som lagar mat.

Besök gärna Byggfaktas monter och prova våra vinnande recept – oavsett om du är törstig eller sugen på nya affärsmöjligheter!

Ingredienser Byggfakta SMART – vår signaturdrink 

Carlbaum’s Sthlm Dry gin, Incredible Sour mix rabarber + äpple från Järvsö Musteri, agavesyrup, tabasco, Jalapeño
 
Beskrivning: En skakande bra mocktail med en dry och sour mix av projektbevakning, företagsanalys och med smak av affärer, hållbar agavesyrup, ekologiska rabarber och äpplen från Järvsö. Du blir inte full men du får full koll på din marknad och blir smart i affärer så att nya heta avtal, med touch av Tabasco Jalapeño, signeras utan tur. Du kommer att vilja ha en till Smart, snart.

bokenbeskuren

Vi lottar ut tio signerade exemplar av "Chilles" bok i vår monter.

Ladda ner eller skriv ut din drinkbiljett här och ta med den till Byggfaktas Håll-Bar så bjuder vi på en svalkande mocktail. Drinkbiljetten fungerar även som lott i utlottningen av "Chilles" dryckesbok. 

 

FAKTA
Namn: Richard ”Chille” Man
Ålder: 44
Bor: Stockholm 
Familj: Barnen Sigrid, Olle, Axel och barnens mamma
Roll: Dryckesinnovatör och grundare till företaget Incredible Cocktails som gör cocktailmixers
Bakgrund: Civilingenjör inom kemiteknik (KTH), utbildad sommelier, bartender, varumärkesambassadör och produktutvecklare.
Utmärkelser: Årets branschförbättrare (för barbranschen) 2015. Boken ”Alkoholfritt till maten” Sveriges bästa dryckesbok 2018 och 3:e plats på Gourmand Awards, i kategorin bästa dryckesbok i världen 2018. 
Favoritdryck: Gillar det mesta, och vad som är bäst beror så mycket på tillfället. Jag dricker te på morgonen, kaffe på förmiddagen, gärna kombucha eller vatten till lunch, te och vatten under eftermiddagen och till middag beror det på vad det blir för mat. Men gärna alkoholfri öl eller annat kul alkoholfritt.