Byggfakta logo - RGB-2

Stor investering bakom Östersunds nya vattenverk

Östersunds kommun tog nyligen första symboliska spadtaget för det nya vattenverket som är en av de största investeringarna någonsin från kommunens sida.

Det nya vattenverket är en av Östersund kommuns största investeringar hittills. Det ska ersätta det nuvarande vattenverket i Östersund och beräknas stå klart 2026, då det gamla ska rivas. NCC är totalentreprenör på projektet vars summa närmar sig trekvartsmiljonen. Det handlar om en investering på runt 740 miljoner kronor.

Det nya vattenverket blir mer moderniserat än det nuvarande och ska rena vatten med ny teknik där ett nanomembran kommer rena på mekanisk väg, men det kommer också användas behandling med UV-ljus för att rena vattnet.

Vattenverket ska byggas bredvid det nuvarande, och på platsen där det nuvarande vattenverket ligger, och har legat sedan 1973, planerar man att bygga en ny park. Byggnaden kommer bli 100 meter lång, 50 meter bred och 21 meter hög. Tanken bakom att bygga högt istället för att bygga bredare är att vattnet ska släppas från hög höjd och renas på dess väg ner, i stället för att vattnet behöver pumpas runt i reningsprocessen - ett sätt som också kräver mycket drivenergi.

Byggfakta följer och rapporterar om byggprojekten runt om i Sverige och däremellan även många projekt inom industri och här hittar du smakprov på fler industriprojekt som planeras.

På platsen kommer kommunen att gräva och borra för att sedan återställa naturmiljön, och el-, fiber- och telekommunikationsledningar kommer flyttas på och få nya anslutningar under tiden för bygget. Även vägen längs Storsjön kommer vara avstängt under åren för bygget och nya vägar kommer att byggas till och från värmeverket och vattenverket samt en ny infart från Tjalmargatan.

För att detta vattenverk ska kunna byggas på rätt höjd kommer man att bygga en 250 meter lång stödmur längs fastighetsgränsen mot järnvägen. Vid byggplatsen har man hittat miljöfarliga ämnen och därför ska en del av marken saneras innan bygget kan påbörjas.

Detta är ett stort projekt som Byggfakta rapporterade om första gången 2015 och som vi vidare kommer att följa och rapportera om bland annat kring anbud och upphandlingar. Vill du kunna punktbevaka, ha full koll på detta projektet och alla andra intressanta projekt bör du bli kund och bevaka projektmarknaden på det smartaste sättet, boka först en kostnadsfri visning här.

Jobbar du med eller känner till ett projekt som du tycker förtjänar en plats i rampljuset? Tveka inte att höra av dig till oss om du har tips på projekt! 

Projektdetaljer

 1. Projektnamn: Minnesgärdet vattenverk
 2. Adress: Storsjöstråket 23, 831 34 Östersund
 3. Byggstart: Augusti 2022
 4. Byggslut: 2026
 5. Stadie: Projektering
 6. Art: Nybyggnad

 7. Uppskattad byggkostnad: 742 Mkr
 8. Yta: 5 000 kvm

Deltagare

 1. Byggherre: Östersunds kommun
 2. Projektledare: SWECO Environment AB, SWECO Sverige AB
 3. Totalentreprenör & Byggentreprenör: NCC Sverige AB
 4. VA-konsult: SWECO Sverige AB

Tycker du att det projekt du själv är involverad i är så spännande att det borde bli Byggfaktas veckans projekt i framtiden? Tipsa oss gärna här eller i formuläret här under (märk gärna med "Veckans projekt" i kommentarrutan).

Vill du se smakprov på fler aktuella bostadsprojekt runtom i Sverige? Kika här!

Låter det intressant att få kännedom om fler projekt - boka gärna en kostnadsfri visning av vår smarta tjänst och få konkreta tips och affärsmöjligheter genom visningen.