Byggfakta logo - RGB-2
Aktuella Projekt

Spektakulärt träbygge i Skellefteå invigt

En av världens största träbyggnader hittar man numera i Skellefteå och den går under namnet Sara kulturhus. 8:e september invigdes Sara kulturhus för allmänheten, som nu kan ta del av den spektakulära arkitekturen som till stor del formats av lokalt trämaterial. 

8:e september 2021 var dagen för invigningen av Skellefteås nya kulturhus. En efterlängtad dag när man äntligen kunde öppna dörrarna för allmänheten. Sara kulturhus är döpt efter en av Skellefteås stora författare Sara Lidman som inspirerat till mod och nytänk - en plats som hyllar skapandet och kraften bakom kreativa processer.

Kulturhuset med sin centrala placering mitt i Skellefteå mäter 74 meter på höjden, och de 20 våningarna rymmer både hotell, teater, spaavdelning, bibliotek och museum.
En av tankarna bakom projektet är
att kulturhuset ska vara öppet och tillgängligt som mötesplats och som arbetsplats, där det ska vara lika härligt att vara bakom scenen som framför. Tanken är att husets utsida ska utstråla att det händer stora saker på insidan.

Sara kulturhus är ett av flera byggprojekt i Skellefteå där man har valt att tänka hållbarhet, och en av de kanske viktigaste aspekterna har varit samarbetet med den lokala träindustrin. Råvaran limträ och KL-trä till byggnaden kommer från nära skog i regionen och trästommen har producerats av Martinsons Byggsystem KB i Bygdsiljum som ligger ca 6 mil från Skellefteå. Solceller med batterier möjliggör energilagring och tillsammans med effektiv energianvändning bidrar det ytterligare till att minska husets klimatavtryck. Energisystemet som används är utvecklat av Skellefteå Kraft och ABB.

SE_BF_SaracollageBildkälla: Martinsons/Jonas Westling

Det är inte bara träet som material som väcker sinnena till liv när man tar en titt in i den spektakulära byggnaden; det är även hur man vald att använda det. I november 2015 utlystes en öppen arkitekttävling där White arkitekter genom Oskar Norelius och Robert Schmitz vann med bidraget ”Sida vid sida”. Även när det kommer till arkitekturen har hållbarhet varit en ledstjärna där speciella fackverk i trä och stål möjliggör en flexibel, öppen planlösning. Flexibiliteten med lösningar som t.ex. väggar som kan vikas ihop eller fällas ut beroende på vilket utrymme olika event eller utställningar behöver, garanterar att byggnaden är hållbar ur ett långsiktigt perspektiv och kan anpassas efter framtida behov.

Den 20 våningar höga hotelldelen byggs av prefabricerade rumsmoduler i trä, placerade mellan hisskärnor av korslimmat trä. Modulerna är klädda i glas som speglar himlens skiftningar och ger intrycket av att tornet svävar lätt ovanför kulturhuset. Glasfasaden exponerar samtidigt insidans trätak. Den robusta träkonstruktionen säkerställer att kulturhuset och hotellet kan tackla Skellefteås väderförhållanden men ändå vara energieffektiva.

Att bygga högt och stort i materialet trä resulterar ofta i frågor om brandsäkerhet och det har såklart stått högt på agendan i byggnationen av Sara kulturhus. Utöver ett specialbyggt sprinklersystem är allt synligt trä brandskyddsmålat och hisschaktens insidor är klädda med gips. Stommen i den höga hotelldelen är dimensionerad för R90 och den lägre kulturhusdelen för R60, där R står för bärförmåga och siffran anger den tid i minuter som konstruktionen uppfyller sin bärande funktion vid en brand.

Det norska byggföretaget HENT har varit totalentreprenör för byggnationen och började projektera och kalkylera projektet efter en anbudstävling i mars 2018. HENT har i många år fokuserat på att bygga upp sin kompetens inom träbyggnation, och har under de senaste åren genomfört flera större projekt med trästomme.

Byggfakta nyregistrerade projektet 18 mars 2013, och har sedan dess följt projektets upphandlingar och rapporterat om utvecklingen fram tills 24 november 2020.

De bästa projekten och affärsmöjligheterna kan vara dem du missar idag. Boka en visning av vår smartaste tjänst - Byggfakta SMART - som ger dig full koll på projektmarknaden https://www.byggfakta.se/smart

Jobbar du med eller känner till ett projekt som du tycker förtjänar en plats i rampljuset? Tveka inte att höra av dig till oss om du har tips på projekt! 

 

Projektdetaljer

 1. Projektnamn: Sara Kulturhus
 2. Adress: Kanalgatan, 931 33 Skellefteå
 3. Byggstart: Oktober 2018
 4. Byggslut: Augusti 2021
 5. Stadie: Invigd
 6. Art: Nybyggnad

 7. Yta: 14 000 kvm
 8. Uppskattad byggkostnad: 600 Mkr

Deltagare

 1. Beställare/Hyresgäst: Skellefteå kommun
 2. Byggherre: SBB i Norden AB
 3. Totalentreprenör & Byggentreprenör: HENT Sverige AB
 4. Hyresgäst: Museum Anna Nordlanders Vänner
 5. Arkitekt & Generalkonsult:  White Arkitekter AB
 6. Byggkonsult: Projektledargruppen i Umeå AB
 7. Styr- och reglerkonsult/entreprenör: Schneider Electric Sverige AB
 8. Markentreprenör: Skanska Sverige AB
 9. Betongentreprenör: Peab Sverige AB
 10. Husleverantör: Derome Plusshus AB 
 11. Isoleringsentreprenör: Christian Berner AB

 12. Stomleverantör/entreprenör: Martinsons Byggsystem AB 
 13. Elentreprenör: Bravida Sverige AB
 14. Ventilationsentreprenör & VS-entreprenör: Bravida Nord ABLåter det intressant att få kännedom om fler projekt - boka gärna en kostnadsfri visning av vår smarta tjänst och få konkreta tips och affärsmöjligheter genom visningen.

Utgivningsdag: 2021-11-29