Byggfakta logo - RGB-2
Nordbygg 2024

Nordbygg 24 april

Onsdagen rivstartade med Byggfaktas och Nordbyggs frukostseminarium där vi sätter strålkastarna på extra heta projekt.
Resten av dagen har gått åt till att spana in spännande, snygga, roliga, innovativa montrar. Byggfakta och Byggvärlden ska nämligen utse Årets monter i olika kategorier. 

 

6U3A0912Mats Viker, vd SGA Fastigheter. Foto: Josephine Fantenberg.

Att få höra två byggherrar presentera två helt olika projekt var en mycket trevlig start på dagen. Byggfaktas och Nordbyggs frukostseminarium lockade ett 60-tal morgonpigga besökare.

I Globen pågår arbetet med att bygga om arenan till en modernare, mer intim arena med bättre akustik och teknik.

 

- Det här är ett extremt komplicerat tekniskt ingenjörsprojekt där vi gör en helt ny superstruktur och en enorm konstruktion inuti den ikoniska byggnaden. Att transformera arenan till en ny fantastiskt evenemangsarena för framtiden är en jätteupplevlse, säger Mats Viker, vd SGA Fastigheter, som talade på seminariet.

 

I Skånska Skegrie pågår ett helt annat projekt där mod, hållbarhetsdriv och entreprenörsanda varit de främsta drivkrafterna. Claes Stenmark, som driver projektet i egen regi, siktar på att uppföra världens mest klimatsmarta restaurangbyggnad.

- Det har funnit otroligt många utmaningar i projektet. Det är svårt att bygga klimatsmart, men det är också spännande hitta lösningar som håller, säger han.

6U3A0959Claes Stenmark. 

Här går det att se hela seminariet>>

Nordbygg Live-scenen togs sedan över av programpunkten Hur hållbar kan en byggnad bli , där Amanda Borneke, Specialist inom cirkulärekonomi på Sweco, var en av talarna. Vi passade på att prata återbruk med Amanda som har stor erfarenhet inom just det området.

 

- Det finns otroligt mycket om återbruk här på mässan. Nordbygg i sig har hållbarhet, cirkulärekonomi och återbruk som sitt huvudtema i år, konstaterar Amanda Borneke.

Har du något annat tips hur man kan jobba med återbruk?

- Man behöver inte börja så stort, det räcker att börja med något litet. Jag har testat detta i Byggfaktas tjänst SMART, som visar att det finns 166 000 byggprojekt pågår just nu. Om varje projekt återbrukar för 5000 kronor så skulle alla projekt spara in 830 miljoner. 

Sedan är det viktigt att planera och inventera i god tid, menar Amanda.

- Ett tips är att börja i tid och teama ihop sig med någon som är miljö- och återbruksinventerare.  Det är lätt att hitta mateiral om man vet var man ska leta. Sweco har identifierat 17 olika plattformar för återbruk. Bara 4-5 procent publiceras på den öppna marknaden, resten sker bakom kulisserna.  

IMG_4481Tävling i Moraknivs monter. En vinnare?

På utställarminglet Nordbygg by night, som ska äga rum på torsdag kväll, har Byggfakta och Byggvärlden tagit på sig uppdraget att utse mässans bästa montrar i olika kategorier. Det är ingen formell utnämning eller vetenskaplig  bedömning, utan helt enkelt en subjektiv trendspaning från Byggvärldens redaktion och Byggfaktas marknadsavdelning.  Men vi tar så klart jobbet på allvar och knallar fram och tillbaka i gångarna i mässhallarna för att hitta montrar som sticker ut på olika sätt. 

Vilka montrar som imponerat mest på oss i juryn avslöjas alltså imorgon kväll på Nordbygg by night. 

Vill du träffa Byggfakta på Nordbygg? Vi finns i monter C:03:39.

Ladda ner eller skriv ut din drinkbiljett här och ta med den till Byggfaktas Håll-Bar så bjuder vi på en svalkande mocktail. Drinkbiljetten fungerar även som lott i utlottningen av "Chilles" dryckesbok.