Byggfakta logo - RGB-2
Aktuella Projekt

H2 Green Steel - "het" miljardsatsning i norr tar form

Stålverket H2 Green Steel i Boden, en miljardsatsning för klimatet, har nått en ny milstolpe i projektet. Här är entreprenörerna som är med och bidrar till världens första storskaliga gröna stålanläggning.

Visionsbild H2GSVisionsbild: H2 Green Steel

Satsningen på det gröna stålverket i Boden, som ska tillverka stål med minskat koldioxidavtryck, är ett av de största industriella projekten i Sverige. Det är H2 Green Steel som ligger bakom världens första storskaliga gröna stålverk och Europas största vätgasanläggning – ett projekt som nu gått in i en ny fas.

Projektet, som finns med på Byggfaktas lista över planerade miljardsatsningar, inledde med markarbeten redan sommaren 2022. I november i år nådde projektet en milstolpe då man började med produktionen ovan mark.

– Vi fick byggdom i juli 2022 och började med markarbeten ett par veckor efter domen. Markarbeten har pågått i cirka 1,5 år sedan dess. I september 2023 började vi gjuta grunden och i november 2023 började vi bygga på höjden, det vill säga resa stål, berättar Karin Hallstan, pressansvarig på H2 Green Steel.

Området är 270 hektar (uppdelat i två områden på 200 + 70). Den totala ytan på Boden Industrial Park uppgår till 550 hektar. 

Planerade miljardsatsningar:

Topplistan bygger på uppgifter som lämnats till Byggfaktas databas och omfattar projekt i tidiga skeden. H2 Green Steels projekt har byggstartat. För några av projekten är det oklart om de blir av, tex Operahuset i Stockholm. Där krävs det politiska beslut. I sammanställningen ingår projekt där det finns en uppskattad byggkostnad. Den kan komma att ändras under projektets gång. Även byggstarten är uppskattad. Källa: Byggfakta

Här är de större entreprenörerna som har upphandlats och offentliggjorts av H2 Green Steel:

Nordec Construction producerar och installerar stålkonstruktioner för två byggnader i produktionsanläggningen, smältverkstaden och Casterbyggnaden. Nordec har även deltagit i projektutvecklingsfasen. De förväntas slutföra sin del av byggnationen under tredje kvartalet 2024.

h2gs

Ett nytt grönt stålverk byggs i Boden. Bild: H2 Green Steel

Wästbygg Gruppen tecknade i maj 2023 avtal med H2 Green Steel om en byggentreprenad. Det är bolagets koncernbolag Logistic Contractor som fått uppdraget att bygga delar av H2 Green Steels stålverk i Boden. Kontraktet, som är värt 1,7 miljarder kronor, omfattar en 150 000 kvadratmeter stor byggnad. Wästbygg Gruppen uppger att affären är villkorad att stålbolaget får finansiering för projektet.

– Vi är oerhört stolta över att H2 Green Steel valt oss som samarbetspartner i sin stora satsning på att vara en del av den gröna omställningen i Sverige. För oss är uppdraget ett tydligt kvitto på den kapacitet vi har som byggare av stora industrianläggningar när vi nu, efter Northvolts batterifabrik i Skellefteå, får teckna avtal om ytterligare ett prestigeprojekt, kommenterar Benn Karlberg, vd på Logistic Contractor AB, i ett pressmeddelande.

Först ut på området var GRK Infra AB. De tog hem ett jättekontrakt värt två miljarder kronor då bolaget upphandlades för markförstärknings- och markarbeten. Det var i maj 2022 som GRK och H2 Green Steel undertecknade avtalet direkt efter den positiva byggdomen.

– Sett till värdet är detta den största entreprenaden i GRK:s historia, säger GRK-koncernens vd Juha Toimela, i ett pressmeddelande.

– Entreprenaden är omfattande och under projektet utför vi bland annat hundratals kilometer med pålningsarbeten och schaktar miljontals kubikmeter jordmassor, säger GRK Infra AB:s vd Mika Mäenpää.

Drnarvy frn Gruvberget3 - original (884480)Bild: H2 Green Steel

Även Sweco har haft en nyckelroll i projektet då de anlitats som rådgivare. Sweco har medverkat vid framtagning av miljötillståndsansökan, elkraftsförsörjning, logistik och processintegrering.

– Vi är stolta över att vi fått förtroendet att vara rådgivare i detta banbrytande projekt, där vi utnyttjar hela Swecos breda kompetens och ständigt får utmana gamla sanningar för att skapa de bästa lösningarna, säger Fredrik Axby, regionchef Swecos energi- och industrikonsulter.

I september i år offentliggjorde H2 Green Steel att man säkrat 18 miljarder kronor till projektet från en grupp investerare. Sedan lanseringen 2021 har H2 Green Steel dragit in mer än 21 miljarder kronor i tre finansieringsrundor. 

Målet är att starta anläggningen i slutet av 2025. Senast 2030 ska anläggningen klara att producera fem miljoner ton stål om året.

FAKTA
H2 Green Steel (H2GS AB) grundades 2020 med ambitionen att påskynda industrins klimatomställning med hjälp av grön vätgas. Anläggningen i Boden kommer att leverera stål med upp till 95 procent lägre CO2 utsläpp än stål som produceras med masugnsteknik. Detta möjliggörs genom att ersätta kolet i produktionsprocessen med vätgas som produceras på plats i Europas största elektrolysör med el från förnyelsebara källor. Källa. H2 Green Steel

 

Projektdetaljer:

 1. Projektnamn: H2 Green Steel
 2. Ort: Boden
 3. Byggstart: Hösten 2023
 4. Byggslut: 2025
 5. Art: Nybyggnad 

 6. Entreprenadform: Totalentreprenad
 7. YTA: 270 hektar
 8. Kostnad:  3,5 Mdr kronor (Uppskattad)

Deltagare:

 1. Byggherre: H2GS AB

 2. Planansvarig: Bodens kommun
 3. Totalentreprenör: Linde AG Engineering Division
 4. Stomleverantör: Nordec Construction AB
 5. Byggentreprenör: Logistic Contractor (Wästbygg Gruppen)
 6. Markentreprenör: GRK Infra AB
 7. Miljökonsult: Sweco Sverige AB
 8. VA-konsult: Sweco Sverige AB

Vill du ha en gratis lista över andra spännande projekt? Läs mer här>>