Byggfakta logo - RGB-2
Aktuella Projekt

Göteborg får nytt universitetsbibliotek

”Hen är som en öppen bok” - så brukar vi kunna säga om människor, men i detta fall används uttrycket för att beskriva Göteborgs nya universitetsbibliotek.

I Renströmsparken, som i dagligt tal kallas Näckrosdammen, ska Göteborgs nya universitetsbibliotek byggas och bli en kreativ mötesplats för akademi och samhälle. Här samlas Humanistiska biblioteket, Konstbiblioteket och Biblioteket för musik och dramatik i en och samma byggnad, som även ska rymma universitetets arkiv och universitetsbibliotekets enhet för digitala tjänster.

Göteborgs universitet behöver nya lokaler för att kunna fortsätta utvecklas som en modern biblioteksverksamhet där forskning och utbildning står i centrum. För många av oss är det viktigt att bli inspirerad av den miljö vi färdas i, och i en miljö där syftet är att just ta in och lära ny kunskap är det speciellt viktigt att man inspireras och motiveras av det vi ser runtomkring oss.

I juni i år rapporterade Byggfakta vem som fick arkitektuppdraget för Göteborgs Universitetsbibliotek - det var förslaget ”Kunskapens Fyr” från danska arkitektkontoret Cobe som vann arkitekttävlingen. Syftet var att ta fram ett nyskapande förslag som möter universitetets behov av nya lokaler och på bästa sätt lever upp till kraven på balans mellan form, funktion och ekonomi. Med bibliotekets placering öppnas det upp för nya möjligheter att samverka med andra kulturinstitutioner i Göteborg. Kollektivtrafiknoden Korsvägen ger bra förutsättningar för kontakt med invånare, samhälle och näringsliv. Biblioteksbyggnaden kommer vara en naturlig del av Näckrosens miljö och kommer att lyfta platsen som helhet.

Är du intresserad av att få koll på vilka fler arkitekter som nyligen fått uppdrag på projekt kan du boka en visning och kika direkt in i vår databas här för att få svaret.

SE_BF_Universitetsbibliotek_bild_2_3 

Den varma och trygga känslan som kan infinna sig när man öppnar en ny bok och plötsligt upptäcker en helt ny värld av intryck och information; förhoppningen är att man kanske får samma känsla när man kliver in genom dörrarna till det nya biblioteket. Det är iallafall boken som har varit inspiration till arkitekturen hos byggnaden, där man bland annat vill uppnå en välkomnande känsla ungefär som hur en bok kan kännas inbjudande och varm.

Oavsett från vilken vinkel man möter byggnaden ska man känna en dragningskraft från den inbjudande och transparenta bottenvåningen. Ljuset från bottenvåningen är tänkt att lysa upp som en fyr i mörkret. Vidare upp i byggnaden är tanken att skapa en mjuk miljö genom att bygga i materialet trä och fylla rummen med textiler.

Den planerade byggstarten är under tredje kvartal 2023. Ännu är det inte klart vilka entreprenörer som ska arbeta på projektet.

Jobbar du med eller känner till ett projekt som du tycker förtjänar en plats i rampljuset? Tveka inte att höra av dig till oss om du har tips på projekt! 

 

 

Projektdetaljer

  1. Projektnamn: Campus Näckrosen
  2. Byggstart: Q3 2023
  3. Byggslut: Okänd
  4. Stadie: Projektering
  5. Art: Rivning & nybyggnad

  6. Yta: 15 300 Kvm
  7. Uppskattad byggkostnad: Ej officiellt

Deltagare:

  1. Byggherre: Akademiska Hus AB

  2. Arkitekt:  Cobe A/S

Låter det intressant att få kännedom om fler projekt - boka gärna en kostnadsfri visning av vår smarta tjänst och få konkreta tips och affärsmöjligheter genom visningen.

Utgivningsdag: 2021-12-14