Byggfakta logo - RGB-2
Statistik

Sweco och Dorte Mandrup - de mest anlitade arkitekterna

Sweco toppar Byggfaktas ranking över arkitekter med flest uppdrag inom husbyggnad (bostäder undantaget). Den utländska arkitektbyrå som är inblandad i flest och störst projekt i Sverige kommer från Danmark och heter Dorte Mandrup A/S.
Här hittar ni topplistorna över de ”hetaste” arkitekterna just nu.

Byggfakta har plockat fram statistik över de mest anlitade arkitekterna i landet inom husbyggnad. Vi har begränsat statistiken till projekt med byggstart under 2022-2024. Men med anledning av att bostadsbyggandet viker har vi valt att plocka bort bostadsprojekten i vår sammanställning. 

Första platsen i vår topplista, sorterad på antal projekt, går till Sweco med 82 projekt med en uppskattad totalkostnad på 13,8 miljarder kronor. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa. På andra plats, sett till antal uppdrag, ligger Tengbomgruppen AB med 58 projekt och en total uppskattad totalkostnad på 6,7 miljarder kronor. Liljewall arkitekter ligger på en tredje plats. Om vi i stället skulle sortera på total byggkostnad för de aktuella projekten, så skulle LINK Arkitektur hamna i topp.

kaj_16_kromet_2021Danska Dorte Mandup A/S har ritat Kaj 16 - Vasakronans kontorshus vid Lilla Bommen som ska bli Göteborgs högsta trähus. Bild: Dorte Mandrup
 

Vi har även kikat på vilka utländska arkitekter som är populärast att anlita i Sverige. På topp-fem-listan, sorterad på antal projekt, hittar vi tre arkitektbyråer i Danmark, en på Åland och en i Norge.

Dorte Mandrup A/S toppar med tre projekt och en total uppskattad byggkostnad på närmare 1,9 miljarder kronor. Köpenhamnbaserade Dorte Mandrup ligger bland annat bakom Kaj 16 Vasakronans kontorshus vid Lilla Bommen som ska bli Göteborgs högsta trähus. Andra svenska projekt på deras meritlista är Kvarteret Virgo i Karlastaden och Lalandia, en semesteranläggning i Motala.

Gottlieb Paludan Architects är inblandade i flera mindre infrastrukturprojekt. Dessutom jobbar de med projekt i Tyresta nationalpark. Donalds Arkitekter AB har ritat flera brand- och räddningsstationer.

Rankinglistor:

Topp 20: De mest anlitade arkitekterna på "nya husbyggnader förutom bostäder", prel. byggstart 2022-2024 i Byggfaktas projektdatabas (ögonblicksbild oktober 2023)

Nedan: Utländska arkitekter med uppdrag i Sverige på alla husbyggnader (utom bostadsprojekt), prel. byggstart 2022-2024 i Byggfaktas databas (ögonblicksbild oktober 2023)

 

Är du intresserad av en gratis lista med planerade byggprojekt? Läs mer här>>