Byggfakta logo - RGB-2
Aktuella Projekt

Skanska bakom en lysande ledstjärna i Sundsvall

Stella är namnet på ett kommande byggprojekt i Sundsvall. Precis som namnet anger blir hotell- och kontorsbyggnaden en ledstjärna i den hållbara utvecklingen.

Som en ledstjärna för framtidens hållbarhetsbygge kommer Sundsvalls nya kontorshus Stella lysa över havet i norr. Byggnaden kommer med sina 8 våningar stå stolt och dessutom med gott samvete då målet är att Stella ska byggas utifrån den nya certifieringen Noll CO2.

När du tänker Sundsvall kanske du även tänker Stenstaden, men historien bakom Stenstaden bygger på hur allt tidigare var byggt i trä innan bränderna under det sena 1800-talet kom och ändrade på det.
Med ett större hållbarhetstänk är det nu dags att blicka framåt genom att faktiskt blicka bakåt och låta materialet trä åter komma till sin rätt. Stellas stomme kommer byggas i trä med genomtänkt materialval utan giftiga kemikalier, och även fasaden och interiör kommer byggas i trä. Under byggnationen av Stella kommer det vara fokus på hållbarhet när allt byggavfall ska återvinnas eller på något sätt återanvändas. För att nå målet att Stella ska vara helt klimatneutralt kommer byggnaden att generera mer primärenergi över ett år än vad fastigheten förbrukar bland annat genom att placera solceller på taket.

SE_BF_VP_Stella_Bild3Bildkälla: Arkitekterna Krook & Tjäder

Skanska planerar för att sälja byggnaden i framtiden när alla delar är uthyrda och den planen är en viktig del av hur man tänker att ytorna ska formas. Ur ett hållbarhetstänk är det viktigt att byggnaden ska kunna användas för olika syften långt in i framtiden och därför vill Skanska bygga på ett sätt som skapar stor flexibilitet där lokalerna lätt går att konvertera till nästan vad som helst i framtiden.

Sundsvalls hamnområden har utvecklats otroligt mycket under de senaste åren och val av placering för det nya kontorshuset Stella är såklart ingen tillfällighet. Området har sina många fördelar och det är bland annat kopplingen mellan tågstationen och centrum som gör området så attraktivt. Och vem kan inte tänka sig att sitta på sitt kontor och kunna blicka ut över havet åt ena hållet och åt andra hållet en av Sveriges vackraste städer med Norra berget som bakgrund.

Jobbar du med eller känner till ett projekt som du tycker förtjänar en plats i rampljuset? Tveka inte att höra av dig till oss om du har tips på projekt! 

Projektdetaljer

  1. Projektnamn: Inre hamnen, Hotell Stella
  2. Adress: Inre hamnen, Sundsvall
  3. Byggstart: Q2 2022
  4. Byggslut: April 2024
  5. Stadie: Projektering
  6. Art: Nybyggnad

  7. Uppskattad byggkostnad: 400-500 Mkr

Deltagare

  1. Byggherre/Byggentreprenör: Skanska Sverige AB

  2. Arkitekt: Arkitekterna Krook & Tjäder i Stockholm AB
  3. Konstruktör: Skanska Teknik AB

Låter det intressant att få kännedom om fler projekt - boka gärna en kostnadsfri visning av vår smarta tjänst och få konkreta tips och affärsmöjligheter genom visningen.