När fyra kommuner – Örebro, Kumla, Hallsberg och Lekeberg – gick samman i det gemensamma bolaget Vätternvatten AB, markerade det starten på en investering för framtiden. För att svara upp mot risken kring vattenkapacitet och reservvattenlösning så valdes Vättern som ny råvattentäkt. Projektet är ett svar på konkreta risker, men också en framtidsförsäkring.
– Redan i mitten av 1990-talet stod det klart att Örebroregionens befintliga vattenförsörjning inte skulle räcka i längden – särskilt inte med en växande befolkning, säger Tove Engqvist, kommunikationsansvarig på Vätternvatten.
Efter en omfattande utredning var Vättern det enda alternativet som kunde erbjuda både vattenkvalitet och långsiktig tillgång. Men det krävdes mer än tekniska lösningar och här blev samverkan nyckeln. Illustration från Vätternvatten
Ett av Sveriges mest komplexa tunnelprojekt
Kärnan i projektet är en cirka 36 kilometer lång bergtunnel som ska föra råvatten från Vättern till ett nytt vattenverk i Håkamo. Sträckan går genom lågexploaterad terräng, vilket innebär särskilda logistik- och samordningsutmaningar. Långa transporter, arbetsmiljöfrågor, tunnelteknik och miljövillkor måste hanteras parallellt.
– Det här är en av de mest avancerade infrastruktursatsningarna i regionen, där varje del måste samverka – från tunneldrivning till vattenverkets utformning och drift, säger Tove Engqvist.
Tove Engqvist, kommunikationsansvarig på Vätternvatten. foto:Vätternvatten
Till det kommer höga krav på miljöhänsyn. Tunneln kommer att tätas för att minimera läckage och skydda omgivande grundvattennivåer som är ett måste för att inte påverka närliggande naturmiljöer eller brunnar.
Planeringen har skett i nära dialog med berörda fastighetsägare, med målet att så långt det är möjligt arbeta genom frivilliga överenskommelser. Hela projektet har utformats för att balansera teknisk funktion, byggbarhet och miljöhänsyn.
Robusthet för framtida generationer
Vätternvatten är ett projekt med långsiktiga perspektiv där de tittar på vattenbehov flera decennier framåt, till 2050-2070 och med en beredskap ända till år 2100. Redan idag påverkas vattenförsörjning av extremväder, längre torrperioder och ökade krav från en växande befolkning.
– Ett förändrat klimat med längre torrperioder, intensivare regn och fler extremväderhändelser ställer högre krav på att vattenförsörjningen ska vara både trygg och flexibel, säger Tove Engqvist.
Tack vare kapaciteten och kvaliteten i Vätterns råvatten, får kommunerna en lösning som inte bara möter dagens behov utan även är byggd för kommande generationer.
Projektet fram till 2035 – och möjligheterna för branschen
Just nu befinner sig projektet i Fas 1 där tillståndsprocesser, tekniska utredningar och projektering står i fokus. Byggfasen inleds enligt plan 2027 och anläggningen tas i drift 2035.
Under de kommande åren kommer ett stort antal upphandlingar att ske, med behov av både specialistkompetens och regional förankring inom områden som tunneldrivning, vattenrening, materialförsörjning och miljöövervakning.
👉 Vill du ligga steget före i projekt som formar framtidens infrastruktur?
Följ Vätternvatten och andra liknande storsatsningar - direkt i Byggfakta SMART >>