Byggfakta logo - RGB-2
Aktuella Projekt

Avicii arena uppgraderas för stjärnorna

Hur uppgraderar man en 35-åring Stockholmsikon till att bli en internationellt attraktiv arena som ska locka de största stjärnorna?
Atmosfär, intimitet och akustik är ledorden som Stockholm Globe Arena Fastigheter (SGA), i samarbete med NCC, jobbar efter för att lyfta Avicii arena till nya höjder.

I år fyller Avicii Arena, fd Globen, 35 år. Under dessa år har arenan aldrig moderniserats – trots att kraven på evenemangsverksamhet ser helt annorlunda ut idag än 1989. Framför allt så har tekniken förändrats, kraven på ljud och akustik är högre samtidigt som publiken vill ha en intimare upplevelse. 

-    Invändigt graderar vi upp arenan för dagens evenemangsverksamhet. Avicii arena är en viktig motor för hela besöksnäringen i Stockholm, säger Mats Viker hos byggherren SGA Fastigheter.

Mats-Viker-beskurenMats Viker, vd SGA Fastigheter. Foto: SGA

Avicii Arena är inte bara en av Stockholms mest välkända byggnader. Den är också blåklassad av Stadsmuseet i Stockholm, vilket betyder att den bedöms vara särskilt värdefull och har ”synnerligen höga kulturhistoriska värden”.

–    Därför får vi inte röra exteriören. Fokus på renoveringen ligger invändigt. Vi river två av tre läktare och bygger en helt ny konstruktion inne i byggnaden.

Arenan utgörs idag av en konstruktion bestående av betong, stål, aluminium, plåt och glas, har en diameter på 110 meter och en invändig höjd på 85 meter.
Genom en ny konstruktion kan man skapa en mer flexibel arena med en närmare publikupplevelse.

avicii-arena-demontering-teknikbrygga-1fotonccDemontering av teknikbrygga. Foto: NCC


När arenan invigdes 1989 såg rutinerna annorlunda ut inför konsertspelningar. Högtalarna placerades på scenen.
-    Idag hänger man upp högtalarna i taket över hela arenan. 

Akustiken har varit ett problem i den klotformade byggnaden.
-    Globen byggdes som ett tempel för ishockey, men hockeyn har inte riktigt trivts här. Vår målbild är att skapa samma atmosfär, intimitet och akustik som på Hovet. Akustiken kommer att bli enormt mycket bättre, lovar Mats Viker.

231123_AVICII_CAM01_IH_CLOSED_06-copyModerniseringen av Avicii Arena. Visionsbil från HOK.

Den 10 januari 2024 påbörjades renoveringen och moderniseringen av Avicii arena där SGA Fastigheter har upphandlat NCC som totalentreprenören i samverkan för projektet. Arbetet kommer att pågå under ett års tid och arenan ska öppna igen den 10 januari 2025. 

Mats Viker, vd SGA Fastigheter, kommer att berätta mer om renoveringen av Avicii arena på Byggfaktas och Nordbyggs seminarium på Nordbygg-mässan.

Anmälan till frukostseminarium den 24 april kl 08.00-09.00  görs här>>

Läs om vilka andra projekt som kommer att presenteras på Byggfaktas och Nordbyggs gemensamma seminarier här>>

globenny

SkyView, Foto: Sören Andersson, 2see.se