Byggfakta logo - RGB-2
Aktuella Projekt

Stockholm Wood City – världens största trästad – smygstartar med campus

I Sicka, i Nacka öster om Stockholm, utvecklar Atrium Ljungberg 25 nya träkvarter och 30 nya byggnader. Stockholm Wood City ska bli världens största trästad i urban miljö. Redan till årsskiftet smygstartar det gigantiska stadsutvecklingsprojektet.

Atrium Ljungberg satsar stort i Sicka, i Nacka i östra Stockholm. Här ska de utveckla världens största träkvarter i urban miljö, och med byggnader av trästomme, under en tioårsperiod. Byggstart för de första husen planeras ske under 2025, men en smygstart är på gång redan efter årsskiftet.

Vi ställde några frågor till Håkan Hyllengren, affärsutvecklingschef för Sickla på Atrium Ljungberg.

Hakan_hyllengrenwebbHåkan Hyllengren, affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg.

Vad är det ni ska bygga?
– Den totala ytan är på 250 000 BTA. Vi bygger 25 kvarter med ett 30-tal nya byggnader. Cirka 7000 nya arbetsplatser och 2000 nya bostäder ska tillföras till området. Det blir även restauranger, handel och service. De nya byggnaderna kommer i huvudsak att placeras på den yta som idag utgörs av parkering och låga handelsbyggnader, precis framför Sickla galleria. De flesta husen får mellan fem och sju våningar men det blir även något högre bostadshus om cirka 15-16 våningar. Vi smygstartar faktiskt Wood City redan till årsskiftet med Campus Sickla, en ny skola som byggs i trä. 

Vilka aktörer är inblandade i Stockholm Wood city?
– Atrium Ljungberg är byggherre och vi har en egen projektorganisation. Vi samarbetar bland annat med White Arkitekter och Henning Larsen. Men det kommer bli många olika arkitekter, konsulter och entreprenörer som anlitas under projektets gång. När vi ska upphandla entreprenader följer vi vår vanliga process och väljer entreprenadupplägg som passar bäst för respektive projekt. Wood city består av flera detaljplaner, vissa befintliga och vissa nya som vi driver. 

Atrium-Ljungberg_Henning-Larsen_3webb3Atrium Ljungberg utvecklar Wood city i Sickla. Bild: Henning Larsen Architects

Vad är bakgrunden till projektet?
– Fastighetssektorn står för 40 procent av koldioxidutsläppen i världen. Atrium Ljungberg har tagit beslut om att vi ska vara CO2-neutrala till år 2030. Det är inte jättemånga år dit så vi behöver växla upp redan nu. I Sickla finns bra förutsättningar att samla mycket träbyggande på en plats. Man kan säga att vi adderar en ny årsring i Sickla, med fokus på hållbart byggande, i det område som vi utvecklat under många års tid. Vi vet att våra kunder efterfråga hållbara produkter i attraktiva miljöer för att bo och arbeta i och den efterfrågan tror vi bara kommer att öka.

Atrium-Ljungberg_White-Arkitekter_2webb

I Wood City i Nacka utvecklas 7000 nya arbetsplatser och 2000 nya bostäder. Bild: White Arkitekter

Vad har ni för erfarenhet av träbyggande?
– För att lyckas med träbyggande är det viktigt att hitta rätt samarbetspartners och skapa starka team. Vi har känt att det finns en stark vilja och ett driv i branschen att dela med sig av kompetens och erfarenhet kring träbyggande. Wood City blir vårt första träprojekt som vi lyckas med genom dessa team.

När kan de första hyresgästerna flytta in?
– Vi räknar med inflyttning under 2027 för de första kontorshusen. Campus Sickla ska stå klart redan sommaren 2025.

campus sickla När tillbyggnaden om dryga 2 100 nya kvadratmeter är klar kommer Campus Sickla att husera cirka 2 300 elever fördelat på 4–5 olika gymnasieprogram. Tillbyggnaden planeras stå klar till höstterminen 2025.
Fotograf: Hanna Widell / Atrium Ljungberg

 

Vill du få kännedom om andra spännande projekt? Med vår tjänst SMART får du tillgång till Nordens största projektplattform där du hittar information om alla planerade och pågående byggprojekt.

Läs mer här>>